Barbotage

Echogeleide barbotage (“needling”), infiltratie pezen, slijmbeurzen, gewrichten en /of aspiratie ganglioncysten

Voorbereiding

U kunt het betreffende lichaamsdeel op geleide van de klachten gewoon gebruiken na de behandeling, maar regel van tevoren vervoer naar huis, omdat u mogelijk niet goed in staat zult zijn om zelfstandig naar huis te rijden na het onderzoek.

Behandeling

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier ontbloot u het betreffende lichaamsdeel.

Daarna wordt u naar de echokamer gebracht waar u op de onderzoektafel gaat liggen. De radioloog bepaalt met behulp van het echoapparaat de juiste plaats en desinfecteert de huid. Afhankelijk van de behandeling die er is afgesproken worden daarna de volgende handelingen verricht:

Bij barbotage (“needling”) van een peesverkalking:

U krijgt eerst een verdovingsprikje in de huid. De radioloog prikt daarna met een naald een aantal keren in de peesverkalking. Daarna wordt er een verdovingsmiddel en een onstekingsremmer ingespoten. Door de reactie van het lichaam op de prikken, wordt (een deel van) de peesverkalking gedurende de weken na de behandeling door het lichaam zelf opgeruimd. De eerste tijd na de behandeling (soms tot 2 weken) kunt u daarbij vaak meer pijnklachten ervaren dan voor de behandeling. U kunt hiervoor een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol) gebruiken. In de weken die volgen zullen (met de kalk) de klachten vervolgens weer afnemen.

Bij infiltratie van een pees of een gewricht:

Er wordt door de radioloog een pijnstiller en een onstekingsremmer ingespoten.

Bij aspiratie van een ganglioncyste:

U krijgt eerst een verdovingsprikje in de huid. Daarna wordt door de radioloog de ganglioncyste aangeprikt met een dikkere naald waarmee de (vaak slijmerige) inhoud zo veel mogelijk wordt opgezogen. Daarna wordt er een onstekingsremmer in de cysteholte achtergelaten.

Hoe lang duurt het?

Ongeveer 15 minuten.

Risico’s, bijwerkingen en complicaties

Elke ingreep kent bijwerkingen en/of complicaties. De belangrijkste bijwerking na met name een barbotage van een peesverkalking is dat de pijn terugkomt, vaak heviger dan voorheen. U kunt hiervoor een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol) gebruiken. De (zeldzame) complicaties die zijn beschreven bij deze ingreep zijn peesbeschadiging, infectie van gewrichten en/of slijmbeurzen en allergische reacties. Als u tijdens de dagen na de behandeling extreme en/of onverklaarbare (pijn)klachten of koorts krijgt, verzoeken we u om contact op te nemen.

Uitslag/resultaat

De radioloog maakt een verslag van de behandeling en stuurt dit naar uw behandelend (huis)arts.

Bij meer dan de helft van de patiënten is de behandeling effectief. Indien de behandeling bij u effect heeft, maar nog geen volledig resultaat, kan de behandeling zo nodig worden herhaald. Er moeten wel minimaal 6-8 weken tussen twee behandelingen zitten. U kunt dit bespreken met uw behandelend (huis)arts.

Indien u een barbotage van een peesverkalking in de schouder heeft ondergaan, zullen De Röntgendokters binnen een week en na ongeveer 6 weken contact met u opnemen om te informeren hoe het met de pijnklachten is en hoe u de behandeling heeft ervaren.

Wanneer zelf contact opnemen?

Als u tijdens de dagen na de behandeling extreme onverklaarbare (pijn)klachten en/of koorts krijgt, verzoeken we u tijdens kantooruren contact op te nemen met uw behandelend (huis)arts. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met De Röntgendokters (ma t/m vr 8:00-20:00 uur, zaterdag 8:00-16:00 uur) of met de Huisartsenpost.

Vragen?

Bel De Röntgendokters: 0800-rontgen (0800-7668436)