Echografie/ echo

Met echografie / echo kunnen veel onderdelen van het lichaam worden afgebeeld. Het wordt vaak gebruikt om de buikorganen te onderzoek (echo abdomen, echo nieren, echo bovenbuik, echo aorta), maar ook voor spieren, pezen en gewrichten (echo schouder, echo heupen), de hals en de schildklier, bloedvaten t.b.v. trombose. Dit gebeurt via een soort microfoon (transducer). De transducer zendt onhoorbare, onvoelbare en onschadelijke geluidsgolven het lichaam in. Deze geluidsgolven worden door de verschillende weefsels van het lichaam teruggekaatst en weer door de transducer opgevangen. Een computer zet deze geluidsgolven vanuit de transducer om in beelden die zichtbaar zijn op het beeldscherm. Voor een beter contact tussen de transducer en de huid wordt er (vaak voorverwarmde) gel op de huid aangebracht.

Voorbereiding

Als u een echo van uw buik krijgt, kunt u het best tenminste twee uur van tevoren niets eten of drinken (ook geen kauwgom kauwen) of roken. Als u weet dat er met de echo ook naar uw onderbuik zal worden gekeken, dan raden wij u verder aan om (als dat lukt) niet vlak voor het onderzoek nog te gaan plassen.

Het onderzoek

U wordt gevraagd om in een kleedkamertje het lichaamsdeel dat moet worden onderzocht te ontbloten, waarna u meeloopt naar de echokamer waar de radioloog en/of laborant het onderzoek uitvoert. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

U krijgt een papieren doek om de gel van de huid te verwijderen. Als er wat gel op uw kleding is gekomen, zal dit er in de was weer uit gaan.

De uitslag

U kunt de uitslag van het onderzoek met uw huisarts bespreken.

 

N.b. bij De Röntgendokters kunt u niet terecht voor echo duplex (t.b.v. spataders of stenose) en/of een inwendige (gynaecologische) echo.
Uitleg van de onderzoeken